Webiris » Webiris Műhely »
Informatika » Telepítés? Frissítés? Kérem, ez a 21. század! 
Magyar - Magyar   


2013.04.23 | Nincs hozzászólás

Telepítés? Frissítés? Kérem, ez a 21. század!

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy számítógépes program. Megvásároltuk, majd sok esetben több órás küzdelem árán telepítettük számítógépünkre. Igen ám, de szép lassan változtak igényeink. Ha szerencsénk volt, akkor a programot is új igényeinknek megfelelően fejlesztették. Ellenkező esetben jött a “megszoksz, vagy megszöksz” dilemma: vagy lemondtunk vágyainkról, vagy új program után néztünk. Nos, bármi is történt, ismét fel kellett ölteni az informatikus superman köntöst, hiszen a meglévő rendszer frissítése, vagy egy új program felkutatása, telepítése nem volt kifejezetten gyerekjáték. Természetesen, sokunkat kihúzott a bajból a “szomszéd srác”, aki hozzánk képest a számítógépek fenegyereke volt. Ismerős, igaz?

De lássuk, mi a helyzet napjainkban…

A kép nem jelenik meg megfelelően.

Óriási szerencsénkre viszont jött a 21. század! Az internet térnyerésével megjelentek a felhő alapú szolgáltatások, melyek lényege, hogy a szolgáltató a saját szerverfarmján, informatikai eszközein optimálisan elosztva üzemelteti az adott szoftvert, amihez online hozzáférést biztosít a felhasználók részére. Ez magyarul mit jelent? Az előzőekben szemléltetett nehézségek kiküszöbölését!

Lényegében egy szoftver működtetésével járó összes probléma a fejlesztőt / szolgáltatót terheli, hiszen ő gondoskodik a program fejlesztéséről, frissítéséről, és a szükséges infrastruktúra üzemeltetéséről is. A felhasználónak többnyire semminemű informatikai beruházást nem kell végrehajtania, mindössze az internetes elérést kell biztosítani. Mivel a szoftverfejlesztés folyamatos, időről időre jelennek meg új, a felhasználók igényeinek megfelelő funkciók, így ezen megoldások esetében a fizetési koncepció rendszerint nem licensz alapú, hanem annak töredékeként havidíjat kell fizetni.

A kép nem jelenik meg megfelelően.

Foglaljuk össze, miért terjed rohamléptékben ez a technológia, és miért is könnyíti meg a felhasználók életét egy felhőben működő program, legyen szó üzleti, vagy akár magán jellegű (pl. fájlkezelő) szoftverekről:

  • folyamatosan fejlődik, automatikusan frissül
  • nem kell telepíteni
  • bármilyen platformon elérhető → pl. mobiltelefon, laptop, tablet. (Apple eszközökön is)
  • felhasználó részről minimális eszközigény jellemzi → az induló költségek is alacsonyak → könnyű bevezethetőség
  • folyamatos támogatás a szolgáltató részéről
  • korlátlan elérés, helyfüggetlenség → az egész szoftvert, ezáltal adatainkat gyakorlatilag bármikor, bárhonnan el tudjuk érni (a titkosított felhasználónevünk és jelszavunk birtokában)
  • biztonság! → az adattárolást, üzemeltetést végző szerverek óriási központi szerverparkokban működnek, ahol többek között reptereket megszégyenítő biztonsági előírások vannak érvényben
  • nagy rendelkezésre állás, és többszörös adattárolás párhuzamosan → adatvesztésnek esélye sincs (pl. számítógép meghibásodás esetén sem)
  • időhatékony üzemeltetés, költséghatékony infrastruktúra, valamint felszabaduló emberi erőforrások jellemzik

Ha a felhasználók boldogok, a szolgáltató is boldog. Nem csoda, hogy például a Google, a Microsoft, vagy az IBM is a felhő alapú szolgáltatásokra esküszik, akárcsak mi, hiszen a webiris is kezdetektől fogva felhőben működik.

Érdekli a téma? Tüzetesebben is beleásná magát? Nem hisz nekünk? Íme néhány cikk a felhő alapú szolgáltatásokkal kapcsolatosan:

HVG: A felhőalapú informatika leggyakoribb tévhitei

SG – Informatika és tudomány: Számítási felhő, az internet jövője

HVG: 8 mai technológia, ami meghatározza a jövőnket

Windows Szaki: Cloud Computing – a jövő elérkezett

Nem árulunk zsákbamacskát, hiszen rendszerünket bárki tesztelheti 1 teljes hónapon át, ingyenesen, kötelezettségek nélkül: Teszthasználat részleteiA vevőmegtartás 5+1 költséghatékony módszere 1. rész

Mik azok a módszerek, amik garantáltan segítik a vevőmegtartást?

Modullista

Újdonság! A webiris már funkciónként is elérhető! Modullista

GY.I.K.

A Webiris-szel kapcsolatban felmerült leggyakoribb kérdések

Vélemények

De mit mondanak ügyfeleink? Végülis ők használják nap, mint nap...

Egy hónapos teszt

Rendszeres tesztelés 1 hónapig ingyen, kötelezettségek nélkül!

Garanciák

Garanciáink: kizárólagos használat, biztonsági garancia, pénzvisszafizetési garancia... További részletek itt.

Szolgáltatások

Az optikák problémáira kínált megoldásaink!

Kapcsolat

Ha bármilyen kérdése, problémája van a Webiris-t illetően, lépjen velünk kapcsolatba, üzenjen most!